Új elnökség a Magyar Építőanyagipari Szövetség élén

Posted by & filed under Egyéb.

A Magyar Építőanyagipari Szövetség újonnan megválasztott elnöke, Vidor Győző, a 2013-as Építők Napja alkalmából állami beavatkozást sürget, „mielőtt az utolsó építőanyaggyár ismesz_fooldal_minta1 bezár Magyarországon, átadva a helyet a külföldön, külföldi munkaerővel megtermelt importáruknak”.

A MÉASZ új elnöksége kiemeli, hogy ötödik éve zuhan folyamatosan a lakásépítések volumene Magyarországon. A 2008-as kapacitások 70-75 %-a leépült, a gyárak bezárásra kerültek. A lakásépítés 2012-es üteme mellett átlagosan 400 évig kell fennmaradnia egy-egy lakásnak, tehát a panelépületek még 360 évig lakásként kellene, hogy fennmaradjanak.

A jelenlegi helyzetből történő kilábaláshoz a magyar építőanyag-ipar sürgős kormányzati cselekvést vár el. A MÉASZ ezért azt javasolja, hogy az állam mutasson jó példát, az állami beruházásokat mindig határidőre fizesse ki. Az ún. szocpol, a támogatott hitelkonstrukciók, az ÁFA- visszatérítés, és az EU-s alapokból megvalósítható energetikai teljesítményhez kötődő támogatások rendszerének bevezetése, a belső munkaerő-mobilitást lehetővé tevő bérlakás építési program elindítása gyógyírt jelentene a jelenlegi lesújtó állapotokra. Az igazi rezsicsökkenést (akár a feleződésnél is jelentősebb megtakarítást) olyan komplex programokkal lehetne elérni, amik magukba foglalják a nyílászáró-cserét, a határoló szerkezetek (fal és tető/ födém) hőszigetelését és az épületgépészeti berendezések cseréjét költséghatékony szintig.

A Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöksége szerint a jelenlegi krízisben nagyon fontos lenne egyetlen államtitkári kézbe adni az építésügyhöz tartozó feladatokat.

Háttérinformációk:

A Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) az 1990-es évek közepe óta fogja össze a magyar építőanyagipar anyagfajtánként szerveződött szakszövetségeit.

A MÉASZ tagszövetségei:

Magyar Cementipari Szövetség (MCSZ)
Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉSZ)
Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ)
Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ)
Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS)
MATA Ajtó-Ablak Egyesület (MATA)

A MÉASZ pártoló tagjai:

AUSTROTHERM Hőszigetelőanyag Gyártó Kft.
ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
DÖRKEN Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
ROCKWOOL Hungary Kft.
SAINT-GOBAIN Construction Produtcts Hungary Kft. Rigips Divízió
TÜV Rheinland InterCert Kft.
XELLA Magyarország Kft. YTONG-Falazóelemgyár
VELUX Magyarország Kft.

Honlap: measz.hu
Kapcsolat: measz@mcsz.hu

Vidor Győző, a MÉASZ új elnöke, a Xella Magyarország Kft ügyvezetője, a Xella Building Materials divíziójának vezetője Délkelet-Európában. A régióhoz 3 ország (Magyarország, Bulgária, Románia) 5 gyára tartozik (4 Ytong és 1 Silka).
Kapcsolat: gyozo.vidor@xella.com

Hazai Hatékonyság új javaslatcsomag

Posted by & filed under Egyéb, hírek.

Hazai Hatékonyság új javaslatcsomag a szakmától az energiahatékony építések és felújítások ösztönzésére

Évente 40 ezer épületenergetikai célú lakásfejlesztés 2020-ig, jelentősen csökkenő lakossági rezsiköltségek, több tízmilliárdos költségvetési többlet, versenyképesebb kkv-k, megújuló középületek, csökkenő energiaimport és összesen 40 ezer új munkahely – ezt várhatjuk a Hazai Hatékonyság című programtól, amelynek kormányzati megvalósítására tesz javaslatot öt építőipari és energetikai hazai szakmai szervezet: a MEHI, a MÉASZ, a MÉSZ, a MEPS, és a HUGBC.

Az energiahatékonysági beruházásokat a 2014-2020 közötti EU-s forrásokból és fejlesztési és kereskedelmi banki forrásokból nyújtott vissza nem térítendő támogatásokból valósíthatnák meg a lakossági, vállalati és önkormányzati pályázók, adóforintok nélkül. A támogatás részben vissza nem térítendő, részben pedig önrész nélküli kedvezményes hitel formájában lenne elérhető, egy központi hatékonysági alapon keresztül. A hitelek visszafizetését a fejlesztésekkel elért energia-megtakarítás finanszírozná. A Hazai Hatékonyság 7 év alatt 66%-nyi piaci forrás bevonásával 1260 milliárd forint bevonását javasolja az épületenergetikai fejlesztések szolgálatába. A Hazai Hatékonyság programban javasolt 33 százaléknyi, azaz 420 milliárdos uniós támogatási összeg a teljes uniós forrás mindössze 6,7 százaléka.

A MÉSZ aktív közreműködésével készült anyag innen tölthető le.
A rövidített sajtóinformációja pedig itt olvasható.

A homlokzati hőszigetelésről A-tól Z-ig mesterfokon – Szakmai továbbképzés sorozat országszerte

Posted by & filed under hírek.

Szakmai továbbképzés olyan szakemberek számára, akik a homlokzati hőszigetelés területén is a minőség mellett teszik le a voksukat.

Tisztelt Partnerünk!
Cégünk a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) szövetség tagjaként szakmai partnerként vesz részt „A homlokzati hőszigetelés A-tól Z-ig – Mesterfokon” címmel, országszerte 7 helyszínen megrendezésre kerülő szakmai továbbképzésnek, amelyre ezúton tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait.

A homlokzati hőszigetelésről
Az építészekkel, kivitelezésben dolgozó gyakorlati szakemberekkel szemben támasztott fogyasztói igények és jogszabályi követelmények jelentősen megváltoztak.
Az energiatudatos homlokzati hőszigetelés témája szinte napi, bulvár témává vált.
Ez sok szempontból előnyös, és egyben újabb kihívás elé is állítja a szakmát.

A-tól Z-ig – Mesterfokon
A Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) komplex, mindenre kiterjedő szakmai továbbképzést szervez a homlokzati hőszigetelés témakörében. A továbbképzés célja független, szakmai megközelítésű előadások segítségével feldolgozni és körüljárni a korrekt, a szabványokat, előírásokat messzemenőkig figyelembe vevő, de a gyakorlati megközelítéseket sem nélkülöző módon a homlokzati hőszigetelés témáját.
Az előadások olyan releváns információkkal szolgálnak tervezéssel, kivitelezéssel, műszaki ellenőrzéssel, felelős műszaki vezetéssel foglalkozók és hatósági munkakörben dolgozók számára is, amelyek aktualitásuk miatt is hasznos tudást jelentenek.

Minden helyszínen a résztvevők között értékes szakkönyvek kerülnek kisorsolásra.

Helyszínek és időpontok
október 30. kedd – Budapest, Lurdy ház
november 6. kedd – Debrecen, Erdőspuszta Klub Hotel
november 7. szerda – Miskolc, City Hotel
november 13. kedd –Győr, Hotel Famulus
november 20. kedd – Pécs, Pécsi Tudományegyetem
november 27 kedd – Székesfehérvár, Alcoa Köfém Kultúrház
december 4. kedd – Szeged, Vedres István Szakközépiskola

Témák a tartalomból

 • Épületek és szerkezeti részletek a homlokzati hőszigetelés szempontjából
 • Anyagismeret a fejlődés tükrében
 • A Teljes Homlokzati Rendszerek kivitelezési szabályai
 • A homlokzati hőszigetelés készítése során előforduló gyakori kivitelezési hibák és megelőzésük
 • Tűzvédelmi kérdések
 • Jogszabályi háttér, szavatosság, jótállás

A MÉSZ tervezi, hogy a továbbképzéshez a Kamarák által akkreditált online modul is társul majd, amelyet csak a rendezvényen részt vettek tölthetnek ki és kaphatják meg az érte járó későbbiekben meghatározott továbbképzési pontot.
A részvételi díj előre történő regisztráció és előre fizetés esetén bruttó 5000 Ft (3 937 Ft+ÁFA), amely tartalmazza az egész napos ellátást és a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség irányelveit tartalmazó, minden belépőnek átadott szakmai kiadványt.
Helyszíni regisztráció és fizetés estén bruttó 6 000 Ft (4 724 Ft+ÁFA).

A rendezvénysorozattal kapcsolatosan további kérdései esetén forduljon a szervező céghez alábbi elérhetőségei:
Build-Communication Kft.
Tel.: (23) 611-028
Fax: (23) 611-029
E-mail: info@buildmarketing.hu

További információ: http://www.buildrendezvenyek.hu/node/39
A nap részletes programja: http://www.buildrendezvenyek.hu/node/80

A továbbképzés programja (pdf)

A MÉSZ Ipari padló munkacsoportja a 2013. őszi Csarnok Megoldások konferenciasorozaton (előadás letölthető)

Posted by & filed under hírek.

A MÉSZ Ipari padló munkacsoport a Csarnok Megoldások 2013 országos konferenciasorozat öt helyszínén mutatta be a nem sokkal korábban elkészült “Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése” című Műszaki irányelveket.
A THR Munkacsoport hasonló célból készült irányelvéhez hasonlóan ennek is különlegessége, hogy a piacon éles versenyt folytató cégek együttműködéséből született meg. A magyar piaci részterület döntő részét lefedő gyártó vállalatok alkalmazástechnikai szakemberei hosszú hónapok munkájával állították össze ezt a szakmai sorvezetőt, amely márkafüggetlen általános irányelveket fogalmaz meg a műgyanta padlóbevonatok tervezésére és kivitelezésére vonatkozóan.
A konferenciasorozat előadásain azt mutattuk be, hogy a Műszaki irányelv leírásait és táblázatait használva milyen egyszerűen juthat el egy tervező a korrekt és teljes körű termékparaméter kiírásig.

A konferenciasorozaton elhangzott előadás prezentációja ide kattintva tekinthető meg.

A “Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése” című Műszaki irányelv ide kattintva tölthető le!

A MÉSZ a Construmán – és egy érdekes konferencia ajánlása

Posted by & filed under hírek.

A MÉSZ a Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) társkiállítójaként részt vesz a az április 2.-6. között megrendezésre kerülő Construma Szakkiállításon.
Tagvállalataink szakembereivel a három szakmai napon az A pavilon 110A2 standján találkozhat, ahol szívesen vesszük bármilyen szakmai kérdését!
Várjuk szeretettel!

 

Külön figyelmébe ajánljuk a Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) kreditpontos konferenciáját is, április 2-án, 10 órától, melynek címe:
Tartós rezsicsökkentés: Fókuszban az épületenergetika.

Program:

 • 10:00 – 10:25
  Tervezett épületenergetikai fejlesztések uniós forrásokból 2014-2020
  Előadó: Dr. Homolya Róbert politikai főtanácsadó, a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elnöke, Miniszterelnökség
 • 10:25 – 10:40 Kérdések és válaszok
 • 10:40 – 11:00
  Nemzeti Épületenergetikai Stratégia
  Előadó: Matuz Géza vezérigazgató-helyettes, ÉMI Nonprofit Kft.
 • 11:00 – 11:20
  Javasolt építésgazdasági fejlesztések a 2014-2020 között – új építések és felújítások uniós forrásokkal
  Előadó: Ladányi Ágnes ügyvezető, Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ)
 • 11:20 – 11:40
  Innovatív finanszírozási módok EU források kiegészítésére
  Előadó: Bart István igazgató, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI)
 • 11:40 – 12:00
  Szakmai javaslatok az uniós forrásból megvalósuló új építések és felújítások projekt követelményeire
  Előadó: Vidor Győző elnök, Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ)
 • 12:00 – 12:15 Szünet, diavetítés épületkorszerűsítési és energiahatékonysági projektekről
 • 12:15 – 12:35
  Bérlakásépítések – megvalósult legjobb gyakorlatok
  Előadó: Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) ügyvezető elnök
 • 12:35 – 12:55
  Az „Így lakunk” TLE fotókiállítás bemutatása a helyszínen
 • 12:55 – 13:15
  Társasházak energetikai felújítása önmegtérüléssel
  Előadó: Prohászka Rajmund elnök, Enrique Grosser ügyvezető, Magyar Minőségi Ablakgyártók Egyesülete (MMAE)
 • 13:15 – 13:35
  Referencia ház program – megtérülés a valóságban
  Előadó: Kanyuk László marketing vezető, Knauf Insulation Kft.
 • 13:35 – 13:55
  Belső hőszigetelési technológiák és megtakarítási lehetőségek
  Előadó: Márta Tibor alkalmazástechnikai vezető, Xella Kft.
 • 13:55 – 14:15
  A közel nulla energiafogyasztású új épület építésének tervezési alapelvei – az építészeti formálás lehetőségeinek bemutatása két mintaterv példa alapján
  Előadó: Vidóczi Árpád műszaki vevőszolgálat vezető, Wienerberger Téglaipari zRt.

További információ és előzetes regisztráció ide kattintva!
A program ingyenes.